Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym
SKŁADNIKI:
opakowanie makaronu ryżowego
2 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
opakowanie krewetek mrożonych vannamei 250g
opakowanie tofu
2 jajka
1 szklanka kiełków fasoli mung
2 łodygi selera naciowego
2 dymki lub 1 pęczek szczypiorku (biała i jasnozielona część́)
Prażone orzeszki ziemne do posypania
natka kolendry
sos:
4 łyżki sosu rybnego
2 łyżki soku z limonki
1 łyżka gęstej pasty tamaryndowej lub 2-3 rzadkiej
3 pełne łyżki cukru
1 łyżka sosu sriracha (lub 1/2 łyżki płatków chili)
PRZYGOTOWANIE
W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu. Na oleju podsmażyć przez chwile czosnek, dodać tofu i krewetki i smażyć przez ok. 5 minut.
Dodać seler naciowy pokrojony w drobne słupki (najlepiej użyć noża Julienne) i smażyć kolejną minutę.
Wbić rozbełtane jajka i zrobić z nich ścięta jajecznicę. Wrzucić makaron i chwile razem podsmażyć. Wrzucić́ kiełki.
Zalać przygotowanym sosem i smażyć mieszając aż wszystko dobrze się połączy i sos skarmelizuje.
Na sam koniec dodać posiekana dymkę.
Podawać posypane orzeszkami i kolendrą.