Zupa dyniowo-selerowa
SKŁADNIKI:
½ dyni hokaido
2 marchewki
4 łodygi selera naciowego
Duży por
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki czerwonej lub żółtej pasty curry
2 łyżki masła klarowanego
Puszka mleka kokosowego lub śmietanki 30%
Szklanka bulionu
Sól/ pieprz
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
Na dużej patelni podgrzej masło z pastą curry.
Wrzuć por i czosnek i podsmaż przez kilka sekund. Dodaj pora i pozostałe warzywa.
Podsmażaj ciągle mieszając na małym ogniu aż wszystko lekko się zarumieni.
Przełóż do garnka i zalej bulionem. Gotuj do miękkości warzyw.
Zmiksuj blenderem na gładką masę. Dodaj mleko lub śmietankę. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Podawaj z tostem selerowo- czosnkowym (patrz przepis na tosty) i prażonymi pestkami dyni.