Buddha bowl z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
6 różyczek kalafiora Buffalo z przepisu Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo
1 łodyga selera naciowego pokrojona w kostkę
10 brukselek przekrojonych na pół
½ batata pokrojonego w ćwiartki
5 łyżek gotowanej ciecierzycy (może być z puszki lub słoika)
Słodka papryka wędzona
Główka czosnku
Rozmaryn
Gruba sól i pieprz
Oliwa
Ulubiony dressing
PRZYGOTOWANIE
Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Ciecierzycę odsączamy z zalewy, polewamy odrobiną oliwy, dodajemy szczyptę doli i wędzoną paprykę.
Układamy na blaszce. Obok kładziemy batata, seler i brukselkę. Polewamy oliwą, oprószamy solą i rozmarynem.
Czosnek rozdzielamy na ząbki i rozrzucamy go wśród warzyw bez obierania.
Na końcu układamy kalafiorki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 15 minut.
Kiedy warzywa będą miękkie i rumiane, układamy je w dużej misce (czosnek wyciskamy z łupinek) i polewamy ulubionym dressingiem, np. sriracha majo.
Najlepiej smakuje na ciepło.