Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego
SKŁADNIKI:
Opakowanie kukurydzianych tacos (może też być pszenna tortilla)
1,5 kg mięsa z udek kurczaka
Marynata:
1 szkl. passaty pomidorowej
3 łyżki octu jabłkowego
2 łyżki miodu
Łyżeczka pasty chipotle
2 łyzki przecieru pomidorowego
2 łyżki sosu worcestershire
1 duża cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
2 lyżki wędzonej papryki
½ łyżeczki soli
Salsa:
2 łodygi selera naciowego
2 dojrzałe pomidory
1 czerwona cebula
Natka kolendry
½ papryczki jalapeno
Sok z limonki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
Sól/ pieprz
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
2 łyżki soku z limonki
1 ząbek czosnku
sól do smaku
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki marynaty wymieszaj w misie wolnowaru (lub naczynia żaroodpornego).
Na sosie ułóż mięso, przykryj pokrywką i ustaw maszynę na low na 4-5h (jeśli używasz piekarnika wstaw garnek do piekarnika na 150 stopni).
Pod koniec gotowania przygotuj salsę (wszystkie składniki drobno posiekaj i wymieszaj w misce) oraz guacamole (miąższ z awokado rozdrobnij widelcem, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z limonki, sól i dokładnie wymieszaj).
Tacos podgrzej w piekarniku wg instrukcji na opakowaniu.
W międzyczasie za pomocą 2 widelców „poszarp” kurczaka.
Nakładaj odrobinę mięsa, salsę i guacamole, Posyp natką kolendry.