Naleśniki po bretońsku z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
30 g selera naciowego
30 g kolorowej papryki
20 g cebuli
5 g oleju
10 g szynki
15 g sera żółtego
1 jajko
Sól i pieprz
Naleśniki:
1 jajko
100 ml mleka
200 ml wody gazowanej
150 g mąki pszennej
5 g oleju
Szczypta soli
Szczypta cukru
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki na naleśniki przekładamy do miski i mieszamy za pomocą miksera aż uzyskam gładkie ciasto.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni, po usmażeniu przekładam y na talerz i przykrywamy ściereczką kuchenną. Dzięki temu będą elastyczne.
Selera, paprykę oraz cebulę kroimy drobno. Podsmażamy na oleju, aż zmiękną.
Naleśnik układamy na rozgrzanej patelni, na niego układamy plaster szynki, ser oraz przygotowane warzywa. Pośrodku warzyw robimy miejsce na jajko. Jajko wbijamy na warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Brzegi naleśnika składamy do środka.
Smażymy na małym ogniu, pod przykryciem przez ok. 5-6 min.