Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
Szaszłyki:
500 g steku wołowego
1 łyżka soku z cytryny
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka chili w proszku
1 łyżeczka pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki kurkumy
3 łyżki octu
2 łyżeczki pasty czosnkowo- imbirowej (czosnek zmiksowany z imbirem i odrobiną oleju)
Sałatka:
1 czerwona cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżeczka soli
1 ogórek
2 duże dojrzałe pomidory
1 awokado (opcjonalnie)
2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
1 małe chili
Sok z limonki
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
PRZYGOTOWANIE
Sałatka: cebulę posyp solą i ugnieć jak ciasto, żeby zmiękła i puściła sok. Dodaj drobno posiekane warzywa, polej sokiem z limonki i posyp kolendrą. Odstaw do przegryzienia- w tym czasie przygotuj szaszłyki.
Szaszłyki: Wszystkie przyprawy wraz z octem i sokiem z cytryny wymieszaj w misce. Mięso pokrój w kostkę i zanurz w marynacie. Dobrze wymieszaj i odstaw na przynajmniej 2h do lodówki. Patyczki do szaszłyków namocz w wodzie i nabij na nie kawałki mięsa. Piecz na grillu aż będą miękkie. Podawać z sałatką.