Sopa de mani- zupa z orzeszków ziemnych
SKŁADNIKI:
70 g marchewki
50 g selera naciowego
60 g cebuli
1 ząbek czosnku
5 g oleju
70 g groszku konserwowego
20 g ryżu
20 g drobnego makaronu
40 g masła orzechowego
30 g orzechów ziemnych
50 g frytek
700 g wody
1 łyżeczka oregano, kuminu, wędzonej papryki
Sól i pierz
Natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
Seler naciowy, marchewkę, cebulę kroimy drobno. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim warzywa, przez ok. 5 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy przyprawy i podsmażamy przez 1 min.
Całość zalewamy wodą i gotujemy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy orzechy ziemne, masło orzechowe i ryż.
Gotujemy pod przykryciem 7-8 minut. Kolejno dodajemy makaron i gotujemy kolejne 3 minuty.
Pod koniec gotowania dodajemy odsączony groszek. Dodajemy posiekaną natkę, podajemy z pieczonymi frytkami.