Skrzydełka w sosie z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
800 g skrzydełek kurczaka
150 g selera naciowego
100 g cebuli
15 g musztardy
30 g śmietanki 30%
25 g mąki
10 g oleju
800 g bulionu
Sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
PRZYGOTOWANIE
Makaron umieść w dużej misce, zalej go wrzątkiem, przykryj pokrywką i zostaw by zmiękł na ok. 4-5 minut.
Do małej miski wlej sos rybny, ocet ryżowy, cukier, czosnek i pokruszoną czerwoną paprykę i dobrze wymieszaj.
Makaron opłucz pod zimną wodą, odcedź i wrzuć do dużej miski. Polej przygotowanym sosem. Posyp posiekanymi ziołami i dymką.
Dodaj kiełki fasoli, drobno posiekanego ogórka, seler naciowy i marchewkę (najlepiej użyć do tego noża julienne) i paprykę.
Polej sokiem z limonki i dobrze wymieszaj (najprościej jest to zrobić dłońmi). Przed podaniem posyp dodatkową natką kolendry.
Sałatkę można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce przez noc.