Frytki z batatów na bogato
SKŁADNIKI:
4 duże bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
100 g wędzonego sera
1/4 szklanki posiekanej kolendry
4 łodygi selera naciowego
Sól
PRZYGOTOWANIE
Bataty obierz i pokrój na frytki. Pamiętaj dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem, posól, polej oliwą i posyp wędzoną papryką. Dokładnie wymieszaj i piecz ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Seler naciowy pokrój w plasterki, fasolę odsącz z zalewy i opłucz. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Połowę frytek przełóż do naczynia żaroodpornego, posyp połową sera, selera, fasoli, przykryj drugą połową frytek i pozostałych składników.
Zapiekaj razem jeszcze 10 minut.
Podawać posypane natką kolendry i sosem sriracha mayo.