Bob czorba z selerem naciowym
To sztandarowa potrawa kuchni bułgarskiej, w której nie znajdziecie ani grama mięsa!
SKŁADNIKI:
1/2 kg białej fasoli
2 cebule
3 łodygi selera naciowego
2 l wody
2 marchewki
1 ostra papryczka
Garść świeżej mięty
1 łyżeczka czubricy
Puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki papryki w proszku
Olej do smażenia
sól i pieprz,
natka pietruszki, posiekana.
PRZYGOTOWANIE
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Fasolę namoczyć przez noc. Odlać wodę z namaczania i wlać świeżą i gotować aż będzie miękka.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę i smażyć do momentu, kiedy zacznie się rumienić.
Odstawić patelnię z ognia i dodać słodką paprykę i czubricę. Wymieszać z cebulą i postawić patelnię z powrotem na ogień. Smażyć pół minuty (trzeba uważać, żeby papryka się nie przypaliła, bo będzie gorzka).
Zawartość patelni przełożyć do garnka z gotującą się fasolą, dodać papryczkę, seler, marchewkę, miętę i pomidory.
Gotować na małym ogniu do momentu, kiedy warzywa będą miękkie.
Przyprawić zupę do smaku solą oraz pieprzem.
Podawać z grzankami.