Frytki z batata na bogato
Porcje: 6
Czas przygotowania: 40 minut
SKŁADNIKI:
4 duże bataty
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 puszka czarnej fasoli, odsączonej i wypłukanej
100 g wędzonego sera
1/4 szklanki posiekanej kolendry
4 łodygi selera naciowego
Sól
PRZYGOTOWANIE
Bataty obrać i pokroić na frytki. Dobrze osuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem, posolić, polać oliwą i posypać wędzoną papryką.
Dokładnie wymieszać i piec ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 10 stopni. Seler naciowy pokroić w plasterki, fasolę odsączyć z zalewy i opłukać.
Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Połowę frytek przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać połową sera, selera, fasoli, przykryć drugą połową frytek i pozostałych składników.
Zapiekać razem jeszcze 10 minut.
Podawać posypane natką kolendry i sriracha mayo.