Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego
SKŁADNIKI:
100 g papryki
100 g cukinii
150 g pieczarek
60 g cebuli
80 g selera naciowego
10 g oleju
5 g koncentratu pomidorowego
400 g pomidorów krojonych z puszki
50 g groszku mrożonego
250 g miksu fasoli z cieciorką
200 ml wody
1 łyżeczka majeranku, papryki słodkiej, czosnku granulowane
0,5 łyżeczki soli, papryki ostrej
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty
PRZYGOTOWANIE
Warzywa kroimy drobno,
Na patelni rozgrzewamy olej i kolejno dodaję cebulę, seler i paprykę.
Podsmażamy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy pieczarki, cukinię i smażymy przez kolejne 5 minut.
Na sam koniec dodajemy wodę, koncentrat oraz przyprawy.
Dodajemy miks fasoli i cieciorki, gotujemy przez 10-15 minut, aż warzywa zmiękną, a sos zgęstnieje. Sos powinien idealnie zgęstnieć, jeśli tak nie będzie, możesz go lekko odparować lub zagęścić zasmażką z mąki.