Curry z soczewicy z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
300 g bulionu warzywnego
50 g selera naciowego
100 g batata
40 g soczewicy czerwonej
200 g pomidorów w puszce
60 g mleczka kokosowego
2 łyżeczki żółtej pasty curry
40 g cebuli
1 ząbek czosnku
10 g oleju
1 ząbek czosnku
Pęczek kolendy
Sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE
Selera, batata, cebulę kroimy drobno. W garnku rozgrzewam olej i podsmażamy na nim warzywa, przez ok. 5 minut.
Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony w plastry czosnek. Dodajemy pastę curry, smażymy przez 1 minutę, dodajemy soczewicę.
Całość zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa i soczewica zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy pomidory, mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy kolendrą.