Risotto z owocami morza
SKŁADNIKI:
5 szkl. bulionu z ryb lub kurczaka
450 g krewetek i/lub mieszanki owoców morza
¼ szklanki oliwy z oliwek
1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w drobną kostkę
2 ząbki czosnku, posiekane
Sól i pieprz do smaku
1½ szklanki ryżu Arborio
½ szklanki wytrawnego białego wina
1 szklanka mrożonego groszku
3 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej
2 łyżeczki tartej skórki z cytryny
¼ szklanki tartego parmezanu
Plasterki cytryny do podania
PRZYGOTOWANIE
Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę wymieszaną z czosnkiem.
Dodaj seler naciowy i ciągle mieszając smaż, aż warzywa lekko zmiękną.
Wsyp ryż i dokładnie wymieszaj. Smaż aż ryż zrobi się lekko szklisty. Wlej wino i gotuj aż płyn wyparuje. Wlej 2 łyżki bulionu i gotuj dalej, od czasu do czasu mieszając.
Czynność powtarzaj do momentu aż ryż będzie prawie miękki. Dodaj natkę pietruszki, skórkę z cytryny, groszek i owoce morza.
Podlewaj bulionem, aż ryż będzie miał kremową konsystencje. Na końcu dodaj tarty parmezan.
Jeśli to konieczne dopraw do smaku solą i pieprzem.