Zupa meksykańska
SKŁADNIKI:
200 g mięsa mielonego z łopatki
40 g cebuli
60 g papryki kolorowej
150 g pomidorów
70 g kukurydzy
80 g fasoli czerwonej i czarnej
500 ml bulionu warzywnego
50 g selera naciowego
5 g oleju
1 ząbek czosnku
300 g przecieru pomidorowego
5 g soku z limonki
50 g ryżu
10 g przyprawy adobo
Sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
Cebulę, paprykę, selera, pomidory, czosnek kroimy drobno.
Na oleju podsmażamy cebulę, paprykę i seler, aż lekko zmiękną. Następnie dodajemy czosnek, mięso.
Podsmażamy, aż mięso straci surowość, doprawiamy do smaku i dodajemy pomidory, fasolę, kukurydzę oraz przecier.
Całość zalewamy bulionem i gotuję przez 5 minut. Następnie dodajemy ryż i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.
Doprawiamy sokiem z limonki i podajemy z kleksem kwaśnej śmietany.