Tarta warzywna z serem mozzarella
SKŁADNIKI:
100 g ziemniaków
60 g bakłażana
70 g selera naciowego
40 g szparagów
80 g pieczarek
100 g papryki kolorowej
30 g marchewki
10 g oleju
50 g sera mozzarella
0,5 op ciasta francuskiego
Sól i pieprz
Jajko do posmarowania
Sezam
PRZYGOTOWANIE
Gotujemy ziemniaki. Wszystkie warzywa, razem z ugotowanymi ziemniakami, drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa, aż lekko zmiękną, doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Ciasto francuskie kroimy na pół.
Na środek ciasta wykładamy przestudzone warzywa, brzegi ciasta zawijamy do środka.
Sypiemy porwaną mozzarellę.
Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i sypiemy sezamem.
Pieczemy w 220C przez 15 min. Gotową tarte podajemy z ulubionym sosem.