Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem
Porcje: 4
Czas przygotowania: 10 minut
SKŁADNIKI:
4 szklanki posiekanego selera naciowego
1 średnie jabłko pokrojone w kostkę
2 szkl. rzodkiewek pokrojonych w cienkie plasterki
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
½ szkl. suszonej żurawiny
1 szkl. posiekanej natki pietruszki
1 szkl. posiekanej mięty
1/4 szkl. soku z cytryny
1/4 szkl. oliwy z oliwek
¼ łyżeczki soli
⅛ łyżeczki pieprzu
⅓ szkl. uprażonego słonecznika
PRZYGOTOWANIE
W dużej misce wymieszać seler, jabłka, rzodkiewki, cebulę, żurawinę, miętę i pietruszkę.
W szklance wymieszać oliwę z oliwek z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Polać sałatkę i wymieszać.
Na wierzchu posypać słonecznikiem.