Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem
Porcje: 2
Czas przygotowania: 20 minut
SKŁADNIKI:
2 garście mieszanki lekko gorzkawych sałat np. rukola, szpinak, botwinka
2 łodygi posiekanego drobno selera naciowego
2 jabłka
Łyżka brązowego cukru
Garść posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
Kilka plastrów roślinnego sera
Sos: 2 łyżki octu jabłkowego
4 łyżki oliwy z oliwek
Łyżka miodu
Sól/ pieprz
PRZYGOTOWANIE
Jabłka pokroić w ósemki, wyciąć gniazda nasienne, posypać cukrem i orzeszkami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopi na ok. 10 minut (do momentu aż jabłko zmięknie a cukier zamieni się w karmelowy sos).
Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i wymieszać aż stanie się mętny i gładki.
Na talerzu ułożyć sałaty, jabłka, posypać wszystko selerem i pokruszonym serem.
Polać całość przygotowanym sosem i odstawić do przegryzienia na ok. 20 minut.
Smakuje wyśmienicie z chrupiącą bagietką.