Chowder z kukurydzy i selera naciowego
SKŁADNIKI:
6 cienkich plasterków wędzonego surowego boczku pokrojonych w drobną kostkę lub 2 łyżki masła klarowanego w wersji wegetariańskiej
6 łodyg selera naciowego pokrojonego w cienkie plasterki
1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
2 drobno posiekane ząbki czosnku
1 papryczka Jalapeño (opcjonalnie)
Ok. ½ łyżeczki soli
2 szkl. drobno pokrojonych młodych ziemniaków
½ łyżeczki suszonego tymianku
3 szklanki bulionu (można zastąpić wodą z dodatkiem łyżki sosu sojowego)
2 szklanki gotowanej słodkiej kukurydzy – ostudzić, a następnie odciąć nasiona od kolby (można również użyć mrożonej)
200 ml. słodkiej śmietanki
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Boczek wrzucamy na zimną patelnię i podsmażamy aż będzie chrupki.
Dodajemy cebulę z czosnkiem i chwilę razem szklimy na małym ogniu.
Dorzucamy seler i ziemniaki- smażymy od czasu do czasu mieszając. Zalewamy bulionem.
Przykrywamy pokrywką i dusimy razem ok. 10 minut aż ziemniaki staną się miękkie.
Jeśli lubimy zupy krem- blendujemy dokładnie całość, jeśli nie możemy zostawić warzywa w całości.
Dorzucamy kukurydzę i papryczkę. Wlewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i tymiankiem.
Gotujemy razem jeszcze ok. 5 minut aż smaki się połączą.
Podajemy z chipsem z boczku lub posypane posiekanym szczypiorkiem i natką pietruszki.
W wersji wegetariańskiej pomijamy boczek a wszystko smażymy na klarowanym maśle.