Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
8 arkuszy papieru ryżowego
2 marchewki
Por
2 łodygi selera naciowego
Oliwa z oliwek lub masło klarowane do podsmażenia
Curry w proszku
Sól/ pieprz
Masło klarowane do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Seler kroimy w drobną kostkę.
Marchewkę trzemy na tartce na dużych oczkach. Por kroimy w cienkie półplasterki.
Rozpuszczamy na patelni masło i podsmażamy na nim warzywa. Doprawiamy solą, pieprzem i curry.
Kiedy będą lekko miękkie ale nadal chrupiące, zdejmujemy z patelni do lekkiego ostygnięcia.
Na duży talerz wlewamy odrobinę letniej wody i moczymy w niej płat papieru ryżowego.
Kiedy zrobi się zupełnie miekki wykładamy go na deskę do krojenia, nakładamy dużą łyżkę farszu i formujemy w sakiewki.
Gotowe pierożki można jeść na zimno jak spring rolls, można podgrzać je w parowarze lub smażyć w gorącym tłuszczu.