Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo
SKŁADNIKI:
1 szklanka wody
1 szkl. mąki z ciecierzycy
2 łyżeczki czosnku granulowanego
1 duży kalafior podzielony na małe różyczki
3/4 szkl. ostrego sosu
1 łyżka roztopionego masła
2 łodygi selera naciowego
Łagodny dressing
PRZYGOTOWANIE
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszaj dokładnie wodę, mąkę i czosnek.
Obtocz w cieście kawałki kalafiora, ułóż na blasze i piecz przez 20 minut.
W międzyczasie w małej misce połącz ostry sos i masło.
Polej kalafiorki gorącym sosem i kontynuuj pieczenie przez kolejne 5 minut.
Podawaj z łagodnym sosem np. z sera pleśniowego i selerem naciowym pokrojonym w słupki.