Surówka z selera naciowego i kalarepy
SKŁADNIKI:
kalarepa
1 cebula
2 łyżki cukru pudru lub innego „słodzidła”
3 łyżki octu winnego
4 łodygi selera naciowego
1 łyżka majonezu
½ łyżeczki musztardy Dijon
½ łyżeczki musztardy sarepskiej
½ łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
½ łyżki drobno posiekanego koperku
sól/ pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
Usuń wszystkie zewnętrzne liście i twarde części z kalarepy. Pokrój na cienkie plasterki, a następnie w zapałki.
Możesz do tego użyć tarki lub obieraczki julienne. Seler pokrój w drobną kostkę.
W dużej misce wymieszaj cukier i ocet, dodaj seler i kalarepę.
Dobrze wymieszaj, przykryj i pozostaw do marynowania na 20 minut.
Odcedź dokładnie, po czym dodaj majonez wymieszany z musztardami- tylko tyle, aby je „związać”.
Dodaj posiekane drobno zioła i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Idealnie nadaje się jako dodatek do ryb i mięs.