Ciastka ryżowe z selerem naciowym
SKŁADNIKI:
1 pęczek cebuli dymki
50 g selera naciowego
1 ząbek czosnku
10 g mąki z ryżu kleistego
10 g skrobi z tapioki
50 g mąki ryżowej
125 g wody
10 g oleju
Sól i pieprz
Olej do smażenia
Mąka ryżowa do podsypania
PRZYGOTOWANIE
Selera, dymkę, czosnek kroimy drobno. Na patelni rozgrzewamy połowę oleju i podsmażamy na nim warzywa, aż zmiękną. W razie konieczności podlewamy je odrobiną wody.
Do garnka przekładamy mąkę i skrobię, dodajemy połowę oleju oraz wodę. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając, aż ciasto połączy się w kulę.
Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką, a gdy przestygnie, zagniatamy ciasto, stopniowo dodając mąkę, aż ciasto przestanie się kleić.
Następnie dzielimy je na 6 części i rozciągamy je na średniej grubości placki. Na środku wykładamy porcję warzywnego farszu i sklejamy ze sobą brzegi ciastka.
Ciastko spłaszczamy i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.