Warzywne placuszki
SKŁADNIKI:
100 g marchewki
90 g selera korzeniowego
100 g korzenia pietruszki
50 g selera naciowego (ugotowanego)
15 g seler naciowego (świeżego)
60 g papryki
1 jajko
30 g mąki pełnoziarnistej
Sól, papryka słodka
PRZYGOTOWANIE
Wykorzystujemy warzywa ugotowane w bulionie lub lekko osolonej wodzie.
Paprykę i świeżego selera kroimy w drobną kostkę.
Ugotowane warzywa rozdrabiamy za pomocą widelca, dodajemy przyprawy, jajko, pokojowe warzywa, wstępnie mieszam.
Następnie dodaję mąkę, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilka minut, aby mąka wchłonęła nadmiar płynu.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, za pomocą łyżki wykładamy porcję ciasta i smażę placki, po kilka minut z każdej strony.