Klopsiki keftedes z selerem naciowym
Greckie klopsiki kefedes nadają się na szybki i smaczny obiad. Oczywiście przemyciliśmy w nich seler naciowy, który świetnie podkreśla smak zarówno mięsa wołowego, jak i jagnięcego.
SKŁADNIKI:
500g mięsa mielonego wołowego lub jagnięcego
2 łyżki pokruszonej fety
2 łodygi selera naciowego
garść natki pietruszki
garść mięty
garść kolendry
2 ząbki czosnku
łyżeczka cynamonu
łyżeczka oregano
sól/pieprz
skórka z połowy cytryny
1/2 cebuli
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki drobno posiekać i dokładnie wyrobić z mięsem- trzeba to robić tak długo, aż mięso zacznie wydzielać kolagen i stanie się kleiste.
Uformować małe klopsiki i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w 180 stopniach aż będą złote (ok 15-20 minut).
Keftedes można przyrządzić również na grillu lub na patelni.