Nowy rok to dobry moment na zmiany – na przykład w kuchni. Jeżeli chcecie kupować mniej i bardziej odpowiedzialnie, nie marnować jedzenia, ograniczyć plastik, zadbać o zdrowie, dobrze trafiliście. Dzisiaj przygotowaliśmy dla was zbiór praktycznych wskazówek, porad oraz przepisów z selerem naciowym, dzięki którym łatwo wejdziecie w nowy rok w stylu zero waste.

ZERO WASTE W KUCHNI – CZYLI O CO WŁAŚCIWIE CHODZI?

Wielu osobom zero waste kojarzy się negatywnie: z jedzeniem resztek, wybieraniem przeterminowanych produktów, radykalnym ograniczeniem śmieci, poczuciem winy, kiedy podczas zakupów sięgamy po coś zapakowanego w plastik. My chcielibyśmy wam zaproponować zupełnie inną perspektywę – bardziej otwartą, rozwijającą, przyjemną, bez oceniania i oskarżania. W zero weste nie chodzi bowiem o to, żeby być idealnym, ale żeby się starać, dbać o równowagę, podejmować świadome wybory, dobre dla nas, naszych najbliższych, ale też dla planety i środowiska naturalnego.

Zapytacie: dlaczego to takie ważne? Ponieważ według naukowców rocznie do oceanów trafia nawet osiem milionów ton plastiku. To tak, jakby co minutę do morza wjeżdżała ciężarówka plastikowych butelek, torebek, opakowań, innych śmieci. Na tym nie koniec. Wyrzucamy i marnujemy również tony jedzenia – Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa szacuje, że każdego roku na świecie marnuje się prawie półtora miliarda ton żywności. W Polsce to około pięciu ton rocznie.

Z badań przeprowadzonych przez Instytut Ochrony Środowiska Państwowego Instytutu Badawczego oraz Szkolę Główną Gospodarstwa Wiejskiego wynika, że do naszych koszy na śmieci trafiają: odpadki z gotowania, pleśniejące pieczywo, warzywa i owoce. Wśród przyczyn wyrzucania (nierzadko wciąż jeszcze dobrego) jedzenia najczęściej wymienia się nieprzemyślane zakupy, przygotowywanie zbyt dużych posiłków, złe przechowywanie, psucie się produktów lub przeoczenie daty ich ważności. Dlatego przygodę z zero waste (a może i cały nowy rozdział w życiu) proponujemy rozpocząć właśnie od przyjrzenia się temu, jak robimy zakupy i jak przechowujemy jedzenie. Gotowi? Zaczynamy!

LISTA ZAKUPÓW Z SELEREM NACIOWYM

Zakupy zaczynamy od… dokładnego sprawdzenia zawartości lodówki i wszystkich kuchennych szafek. Zwykle mamy w nich o wiele więcej rzeczy niż potrzebujemy. Do sklepu wybieramy się na szybko, po pracy, głodni i zmęczeni, bez planu, pomysłu, konkretnego celu, wrzucamy więc do koszyka wszystko, co wpadnie nam w oko, „na zapas” i „na wszelki wypadek”, dublujemy artykuły spożywcze, nie patrzymy na składy i daty przydatności. W efekcie – marnujemy jedzenie, ale też energię, wodę oraz niezbędne w procesie produkcji surowce. Dlatego przed wyprawą do sklepu koniecznie zajrzyjmy w zapomniane kuchenne zakamarki, zróbmy porządek na półkach, zobaczmy, czego nam naprawdę brakuje i na tej postawie przygotujmy dokładną listę zakupów.

Na naszej zawsze znajduje się seler naciowy. To prawdziwe warzywo do zadań specjalnych, źródło między innymi witamin A, C i E, witamin z grupy B, magnezu, potasu oraz żelaza. Dzięki wysokiej zawartości folianów, antyoksydantów i poliacetylenów seler naciowy działa neuroprotekcyjnie. Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz antybakteryjne. Regularnie spożywany hamuje rozwój wielu chorób cywilizacyjnych, na przykład miażdżycy, cukrzycy, udarów, zawałów serca, a nawet niektórych rodzajów nowotworów. Do tego wszystkiego smakuje wyśmienicie, lekko pikantnie, z charakterem.

Zwłaszcza w połączeniu z innymi warzywami i owocami. Według specjalistów z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego to właśnie one powinny stanowić podstawę wszystkich naszych posiłków. Najlepiej wybierać sezonowe, lokalne, z niewielkich gospodarstwach rolnych, osiedlowych ryneczków, ale też sprawdzonych supermarketów. Warto przy tym sięgać po te (pozornie) niedoskonałe, „brzydkie”, osamotnione, których nikt inny wziąć nie chce – krzywe marchewki, ziemniaki o dziwnych kształtach, obite jabłka, banany w czarne kropki. Czasem za duże, innym razem zbyt małe, pod względem smaku i wartości odżywczych niczym nie ustępują swoim bardziej foremnym kolegom. Wręcz przeciwnie – na przykład banany najlepsze są mocno dojrzałe, intensywnie żółte, czarno nakrapiane.

OPAKOWANIA W STYLU ZERO WESTE

Wybrane warzywa i owoce pakujemy ekologicznie, w stylu zero weste: do własnych woreczków, siateczek wielokrotnego użytku oraz materiałowych toreb. W miarę możliwości unikamy za to foliówek – te bowiem rozkładają się nawet przez czterysta pięćdziesiąt lat! W sklepach znajdziemy za to poręczne woreczki ze sznurków, sami też możemy uszyć podobne w domu – na przykład ze starych firanek. Takie firankowe woreczki nie dodają warzywom i owocom wagi, łatwo się piorą, a przy tym wyglądają bardzo estetycznie.

Jeżeli chcecie jeszcze bardziej ograniczyć plastik w życiu – i kuchni – koniecznie zwracajcie uwagę na opakowania. Te papierowe i kartonowe łatwiej zutylizować, szklane – wykorzystać ponownie, na przykład na domowe przetwory. Coraz więcej sklepów, zwłaszcza tych mniejszych, osiedlowych, z żywnością ekologiczną, umożliwia też kupowanie kasz, makaronów, ryżu, innych sypkich produktów na wagę, do własnego opakowania. Może w waszej okolicy działa właśnie taki sklepik?

DATA WAŻNOŚCI MA ZNACZENIE

Bez względu jednak na to, jakie opakowanie wybierzecie, pamiętajcie, żeby sprawdzić datę ważności produktu. Według raportu Federacji Polskich Banków Żywności aż 42 proc. Polaków zdarza się ją przeoczyć. Wielu z nas (62 proc.) nie ma też pewności, czy dobrze interpretuje informacje umieszczane na opakowaniach. Jak się okazuje, jest bowiem znacząca różnica pomiędzy formułkami „należy spożyć do” oraz „najlepiej spożyć przed”. Tę pierwszą znajdziemy między innymi na: mleku, jego przetworach, świeżym mięsie, wędlinach, gotowych daniach. To produkty ze swej natury mnie trwałe, bardziej podatne na działania drobnoustrojów, fermentację i pleśń. Po terminie określonym przez producenta mogą być niebezpieczne dla zdrowia.

Drugą formułką oznaczane są na przykład na oleje, makarony, kasze, słone i słodkie przekąski, konserwy, dżemy czy marynaty. „Najlepiej spożyć przed” oznacza w tym wypadku datę minimalnej trwałości, czyli okres, przez który mamy zagwarantowaną najwyższą jakość produktu. Po tym terminie krakersy mogą być mniej chrupkie, groszek w puszce odrobinę ciemniejszy, a makaron – bardziej łamliwy. Nadal jednak będzie można go bezpiecznie zjeść. Oczywiście pod warunkiem, że był odpowiednio przechowywany.

PRZECHOWYWANIE ZERO WASTE

Makaron, ale też kaszę, ryż i mąkę najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu – czyli na przykład w kuchennej szafce, w szczelnie zamkniętym pojemniku. Może być szklany, ceramiczny, albo plastikowy. Zapakowane w ten sposób produkty bezpiecznie przetrwają od kilku miesięcy (mąka) do nawet roku (kasza). Poza lodówką powinniśmy też trzymać: pomidory, świeże ogórki, cebulę, czosnek, awokado, rośliny strączkowe, cukinię, dynię, cytrynę i inne owoce egzotyczne, jabłka, miód oraz warzywa, które jeszcze muszą dojrzeć.

Pozostałe warzywa i owoce potrzebują niższej temperatury. Dobrze więc będą się czuły w lodówce, a konkretnie w dolnych szufladach. Przed włożeniem do lodówki warzywa możemy delikatnie oczyścić z brudu, niepotrzebnych liści oraz łupinek. Te, które zawierają dużo wody, jak imbir, kalafior, brokuły czy seler naciowy, warto dodatkowo owinąć w wilgotną ściereczkę albo papierowy ręcznik – dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Jak wykorzystać pozostałe półki w lodówce? Na górną można stawiać na przykład różnego rodzaju jogurty, kefiry, śmietany, masła oraz dżemy. Środkowa będzie odpowiednia dla serów, twarogów, wędlin, gotowych dań. Dolna – dla surowego mięsa i ryb. Z kolei na półkach na drzwiczkach przechowujemy jaja, soki w kartonach, mleko, keczup, musztardę, majonez oraz inne przetwory tego typu.

ZAPASY W STYLU ZERO WASTE

Dobrym sposobem na przechowywanie jest też mrożenie, suszenie oraz robienie prostych domowych przetworów. Dzięki temu możemy w pełni wykorzystać sezonowe produkty i przywołać smak lata nawet w środku zimy. Do mrożenia nadają się na przykład truskawki, wiśnie, maliny, śliwki, ale też świeży szpinak, blanszowane różyczki brokułów, kalafior, bób, groszek, fasolka szparagowa. Suszyć możemy między innymi grzyby, jabłka, morele, brzoskwinie, winogrona i zioła: działający przeciwzapalnie cząber, wzmacniający odporność rozmaryn, wspomagający odchudzanie majeranek, łagodną melisę, pieprzową miętę oraz wytrawny tymianek.

Do suszenia nadają się także… liście selera naciowego. Wystarczy powiesić je w ciepłym, przewiewnym miejscu, poczekać aż wyschną, następnie rozdrobnić i przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku albo puszcze. Za sprawą wysokiej zawartości soli mineralnych suszone liście selera naciowego mogą być zdrowym zamiennikiem soli i pyszną przyprawą do zup, sałatek czy sosów. Dobrze sprawdzą się też jako podstawa detoksykujących naparów oraz herbatek ziołowych. Łodygi z kolei doskonale nadają się do piklowania [https://www.facebook.com/media/set/?set=a.371496280318192&type=3] i marynowania [https://www.facebook.com/media/set/?set=a.510507913083694&type=3].

PRZEPISY I KUCHNIA ZERO WASTE Z SELEREM NACIOWYM

Więcej przepisów z selerem naciowym w roli głównej znajdziecie na naszym Facebooku. Na tym oczywiście nie koniec. W nowym roku wspólnie zastanowimy się: do czego wykorzystać obierki? Co zrobić z resztkami? Na czym polega gotowanie bez marnowania? Dołączcie do nas i zobaczcie, jak może wyglądać kuchnia zero waste.

Do przeczytania!

 

ŹRÓDŁA:

Wartości odżywcze poszczególnych produktów:

  • Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw, pod red. prof. dr hab. H. Kunachowicz, Wydawnictwo Lekarskie PZWL
  • Specjalistyczny portal dla dietetyków, https://dietetycy.org.pl/
  • Serwis Food Data Central, https://fdc.nal.usda.gov/.

 

Warzywne placuszki

Warzywne placuszki

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Surówka z młodej kapusty, marchewki i selera

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Pierogi z kaszą gryczną, twarogiem i selerem

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Halibut pieczony z porem i selerem naciowym

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Wege gulasz z cieciorki, fasoli i selera naciowego

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Kotlety ziemniaczane z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Schab w sosie własnym z selerem naciowym

Tarta warzywna z serem mozzarella

Tarta warzywna z serem mozzarella

Fit sałatka z selera naciowego

Fit sałatka z selera naciowego

Canneloni z selerem naciowym

Canneloni z selerem naciowym

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Sałatka z selera naciowego i tuńczyka

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Roladki z ogórka z selerem naciowym (wege)

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Polędwiczki z kurczaka w sosie warzywnym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Pieczona biała kiełbasa z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Jajka faszerowane z selerem naciowym

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Pieczone klopsiki z indyka z selerem i szpinakiem

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Omlet z brukselką, selerem, porem i serem pleśniowym

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Zielony makaron ze śmietanowym sosem z brokułem i selerem

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

Pieczeń drobiowa z jajkiem i selerem naciowym

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

wegetariańskie gołąbki (nadziewane kaszą z selerem i kalafiorem)

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Sałatka z sałaty rzymskiej, selera, zielonych jabłek i pistacji z sosem miodowym

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Zielona zupa krem z cukinii i selera naciowego

Pizza walentynkowa

Pizza walentynkowa

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Sałatka z makaronem pełnoziarnistym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Tartaletki z karmelizowaną cebulą, boczkiem, serem i selerem naciowym

Risotto z owocami morza

Risotto z owocami morza

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Muszle makaronowe nadziewane serami, szpinakiem i selerem naciowym

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Shoarma z ciecierzycy z surówką z selera

Dorsz po śródziemnomorsku

Dorsz po śródziemnomorsku

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Zielona lasagne 4 sery w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Bulion w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Sajgonki w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Zupa porowo-selerowa w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

Stir-fry w stylu zero waste

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

„Bałwanki” babeczki marchewkowo-selerowe z pozostałości po przygotowaniu soku

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Karnawałowa sałatka z selerem naciowym i ananasem nawidelcu.pl

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Dwuwarstwowe jogurtowo-warzywne shoty

Domowy barszcz z uszkami

Domowy barszcz z uszkami

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Dorsz zapiekany pod aromatyczną kruszonką

Warzywny pasztet z selera naciowego

Warzywny pasztet z selera naciowego

Burgerki Reniferki

Burgerki Reniferki

Fit selerowo-owocowe brownie

Fit selerowo-owocowe brownie

Frytki z batatów na bogato

Frytki z batatów na bogato

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienny wegański poke bowl z selerem naciowym

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Jesienna wegańska sałatka z pieczonym jabłkiem i roślinnym serem

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Wegańskie chilli z dyni i selera naciowego

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Owsiane placuszki z marchewką i selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Halloweenowe przekąski z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Gofrowe potworki z selerem naciowym

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Kotleciki rybne z salsą z selera naciowego i rzodkiewki

Frytki z batata na bogato

Frytki z batata na bogato

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croissant z łososiem i selerem naciowym

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Croque madame z szynką, selerem naciowymi szpinakiem

Wegańska musaka z selerem naciowym

Wegańska musaka z selerem naciowym

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Sałatka z selerem naciowym i pomarańczą od @gotuje_bo_lubie_fit

Wegańskie wytrawne mufffiny

Wegańskie wytrawne mufffiny

Zupa cebulowo-selerowa

Zupa cebulowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Makaron w kremowym sosie z buraków i selera

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Grzybowo-selerowy Bourguignon

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Delikatna zupa krem z selerem naciowym

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Jesienna sałatka z dynią, selerem i kozim serem

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Sałatka Waldorf z selerem naciowym od Lifemenagerka.pl

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Bigos z jarmużu, selera naciowego i dyni

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Dynia piżmowa nadziewana selerem naciowym

Zupa marchewkowo- selerowa

Zupa marchewkowo- selerowa

Makaron z sosem serowo- selerowym

Makaron z sosem serowo- selerowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Smoothie bowl z selera naciowego na mleku migdałowym

Leczo z selerem naciowym

Leczo z selerem naciowym

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Gofry bez mąki z sałatką z selera naciowego i jajkiem w koszulce

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Tofu po koreańsku z kimchi z selera naciowego

Smoothie kokosowo-selerowe

Smoothie kokosowo-selerowe

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Fit wrapy z różowym hummusem z selera naciowego i buraków

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Sałatka śródziemnomorska z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Zupa rybna z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Buddha bowl z selerem naciowym

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Rozgrzewająca zupa z selera naciowego i kalafiora z kurkumą i imbirem

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Kalafiorowe wege „skrzydełka” Buffalo

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Tacos z szarpanym kurczakiem, guacamole + salsa z selera naciowego

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa pomidorowa z selerem, soczewicą i brukselką

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa krem z selera naciowego i kapusty

Zupa dyniowo-selerowa

Zupa dyniowo-selerowa

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Makaron w kremowym sosie grzybowo- selerowym

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Kaszotto z selerem naciowym, jarmużem i burakiem

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Tosty z selerem naciowym na 4 sposoby

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Kopytka z chorizo i selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Zielone wrapy z selerem naciowym

Selerowo-limonkowa granita

Selerowo-limonkowa granita

Zupa minestrone z selerem naciowym

Zupa minestrone z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Smoothie krwawa Mary z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Meksykański koktajl krewetkowy z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chłodnik litewski z selerem naciowym

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Chowder z kukurydzy i selera naciowego

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Kanapka z grillowanym kurczakiem, selerem naciowym, gruszką i niebieskim serem

Falafele z bobu i selera naciowego

Falafele z bobu i selera naciowego

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Sałatka z selera naciowego, fasolki szparagowej i młodych ziemniaków

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Surówka z selera naciowego i kalarepy

Zupa krem z selera naciowego

Zupa krem z selera naciowego

Krewetki z selerem naciowym

Krewetki z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Pasta jajeczna z selerem naciowym

Selerowy koktajl detoksykujący

Selerowy koktajl detoksykujący

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Faszerowana papryka z selerem naciowym

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Hiszpańska tortilla z selerem naciowym (Tortilla de patatas)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Sałatka sycylijska z selerem naciowym (Insalata di Arance)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Ratatuj z selerem naciowym (Ratatouille)

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Paella z owocami morza i selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Mishkaki z kachumbari z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Odżdża z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Zanzibarska pizza z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Harira z selerem naciowym

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Gyros z selerowym sosem tzatzyki

Bob czorba z selerem naciowym

Bob czorba z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Klopsiki keftedes z selerem naciowym

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Ćevapčići i ajvar z selera naciowego

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Pad Thai z krewetkami, tofu i selerem naciowym

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Sałatka wietnamska z selerem naciowym i makaronem

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Wołowina po koreańsku z selerem naciowym i pak choi

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Zupa Pho Bo z selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Tajskie czerwone curry z kurczakiem i selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Amerykańska sałatka ziemniaczana z selerem naciowym

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Hot-dogi z Chicago + salsa z selera naciowego

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Poke bowl z łososiem i selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Ryba po tajsku z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Kurczak w sosie pieprzowym z selerem naciowym

Naciowe Seler Lassi

Naciowe Seler Lassi

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Klopsiki w kremowym sosie selerowym

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Pieczony seler naciowy nadziewany kozim serem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Chrupiąca sałatka z selerem naciowym i jabłkiem

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Włoska zupa z selerem naciowym i pulpecikami

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Burger z kurczaka z salsą z selera naciowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Spring rolls z selera naciowego + sos z masła orzechowego

Sałatka tajska z selerem naciowym

Sałatka tajska z selerem naciowym

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Fasolada – grecka zupa z fasoli i selera naciowego

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Sałatka z tuńczyka z selerem naciowym i ogórkiem

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Smoothie z selerem naciowym „Różowa Pantera”

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Zielona shakshuka z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Wolnogotowane chow mein z selerem naciowym

Chłodnik z selera naciowego

Chłodnik z selera naciowego

Mojito z selerem naciowym

Mojito z selerem naciowym

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Seler naciowy nadziewany na trzy sposoby

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Stir Fry z selera naciowego i marchewki

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Surówka z selera naciowego i żurawiny z czarnuszką

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Cheeseeburgerowy chowder z selerem naciowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Seler naciowy i grzyby? Makaron w kremowym sosie grzybowo-selerowym

Choinka z pesto z selera naciowego

Choinka z pesto z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Łosoś pod kolorową pierzynką z selera naciowego

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Bezglutenowe wege pierożki z selerem naciowym

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Wegańskie paszteciki z selerem naciowym i czarną soczewicą

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Selerowo-cynamonowe ciasteczka

Pozostając na stronie, zgadasz się na używanie plików cookies Więcej informacji

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close